Teknoloji Raporu | İç lojistik için optimize edildi
İç lojistikte, ilgili uygulamalar için ilgili gereksinimlere göre optimize edilmiş sensör çözümleri gereklidir. Pek çok açıdan modern mekik sistemleri, endüstrinin gelecekteki zorluklarını yansıtıyor. Potansiyel olarak, daha fazla verim, çabukluk ve esnekliğin yanı sıra mekanın daha verimli kullanılması, daha sürdürülebilir kaynak kullanımı ve benzeri işlevlere yönelik önemli eğilimlere cevap vermektedir. Aynı zamanda sensör sistemleri ve otomasyon bileşenleri üzerindeki artan gereksinimleri, Endüstri 4.0 ilkeleri doğrultusunda ağa bağlı olan daha küçük ama daha güçlü cihazlar şeklinde somutlaştırıyorlar. Leuze electronic, tek bir kaynaktan iç lojistiğin tüm alanlarında uygulama bilgisi ile birlikte yüksek kaliteli çözümler sunmaktadır.
Önemli: E-ticaret perakende sektöründe büyük ilerlemeler kaydediyor ve tüketici davranışlarını giderek daha fazla belirliyor. Online perakendenin son derece dinamik doğası, lojistik endüstrisi için yeni zorluklar doğurmaktadır. Bu, gönderi ve iade işlemleri ile birlikte CEP (kurye, ekspres ve koli) sektörünün yanı sıra iç lojistik için de geçerlidir. Milenyumun başlangıcında, Alman B2C çevrimiçi perakendeciliği iki milyar avroya ulaştı – bu rakam şu anda 40 milyar avronun üzerindedir ve toplam perakende satışlarının yaklaşık %12’sine karşılık gelmektedir. Ve sektör genelinde, mümkün olan en hızlı ürün mevcudiyeti rekabet gücünü belirler. Bu, elbette, iç lojistiği etkileyen eğilimlerin ve dinamik doğasının önemli bir yanı olsa da sadece bir yönüdür.
Piyasaların ve rekabet koşullarının değişkenliği, özellikle hızla gelişen e-ticaret sektörüne de atfedilebilecek büyük bir eğilimdir. Bir yandan, sevk edilmesi gereken kolilerin artan hacimleri, yani işlenecek sipariş toplama miktarı vardır. Öte yandan, daha küçük siparişler, imalatçı için planlama ile ilgili olarak belirsizliğin artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak, tedarik, üretim ve dağıtım önemli ölçüde daha karmaşık hale gelir. Bu ayrıca Endüstri 4.0 gibi inovasyon konularını iç lojistik için daha da önemli hale getirmektedir. Kesintisiz ağlar birçok iş sektöründe daha yeni ortaya çıkmaya başlarken, Endüstri 4.0 ilkelerine göre tasarlanan sistemler zaten iç lojistikte bulunabilmektedir. Bu nedenle, kesintisiz ağ, sıklıkla dördüncü sanayi devriminin omurgası olarak tanımlanmaktadır. Hız, kesinlik, esneklik ve kullanılabilirliği sürekli olarak iyileştirmek için, her bir işlem adımında şeffaflığın yanı sıra perakende satış mağazası ile depo arasında iletişim ağı gereklidir. Burada, hem taşıma hem de depolama sistemlerinde yenilikçi mekik çözümleri, örneğin, giderek daha uygun kavramlar sağlamaktadır.
Leuze electronic’te Satış Direktörü olarak görev yapan Wolfgang Peisker, “Mekiklerin taşıma hatlarında mı yoksa yüksek raflı depolarda mı kullanıldığına veya konvansiyonel yüksek raflı depolama cihazlarının mı, sürekli konveyörlerin mi, teleferik hatlarının mı, vinçlerin mi ya da sürücüsüz taşıma sistemlerinin mi kullanıldığına bakılmaksızın, siparişlerin toplandığı noktaya kadar, sensörlerin gerçekleştirmesi gereken işlevler açısından uygulamalar çok benzerdir” şeklinde açıklıyor. Başka bir deyişle, sistem parçalarının yanı sıra ürünler de konumlandırılmalı ve sıklıkla tanımlanmalı, malların veya sistem parçalarının varlığı (örn. yüksek raflı depolarda kolonlar ve çubuklar) tespit edilmeli, bölme kullanım kontrolleri veya boşluk takibi yapılmalı, hacimler, doluluk seviyeleri, istif yüksekliği veya çıkıntılar tespit edilmeli, aynı zamanda çeşitli çalışma alanları ve ulaşım yolları korunmalı ve en önemlisi de, veri aktarılmalıdır.
Modern mekikleri örnek alan üst düzey sensör çözümleri
Peisker, “Tüm iç lojistik uygulamalarının sensörlere yüklediği artan talepler, modern mekik çözümlerinde özellikle belirgindir”diyor. Mekikler son derece esnek, dinamik ve aynı zamanda alan kullanımı ve enerji tüketimi açısından da kaynak dostu. Çeşitli malzeme akışı veya depolama sistemlerinde kullanılabilir ve farklı yükleri kaldırabilirler. Aynı zamanda, çok kısa bir sürede çok yüksek miktarda depolama ve geri alma işlemi gerçekleştirebilirler. Hızlı ve oldukça esnek mekikler için, hassas konumlandırma, serbest alanların tespiti, varlıkların izlenmesi ve çarpışmaların önlenmesi için çok güvenilir, yerden tasarruf sağlayan ve güvenli sensörler gereklidir. Tüm bu görevler için, Leuze electronic, kullanılabilirliği sağlayan ve kolayca ve hızlı bir şekilde monte edilebilen ve devreye alınabilen uygun sensörler sunmaktadır.
Leuze electronic’in 10 serisi optik mesafe sensörleri; dinamizm, hassasiyet ve her şeyden önce yüksek esneklik ile ilgili talepleri ve ayrıca kompakt tasarım ve basit kullanımla ilgili talepleri karşılayan akıllı sensör çözümlerine örnektir. Renk, malzeme, yüzey ve algılama açısındaki yüksek nesne toleransı, mesafe ölçüm (ODS 10) ve anahtarlama (HT 10) sensörünü son derece güvenilir ve hassas kılar. Ahşap , metal veya plastik gibi organik yüzeyler olsun, mat, derin siyah veya parlak olsun, yeni ODS 10 ve HT 10 master sabit anahtarlama noktası ile hemen hemen her zorluğun üstesinden gelmektedir. Değişen çevresel koşullarda veya değişen malzemelerle ve hatta tam olarak dik hizalanmamış veya hızla taşınan nesnelere çeşitli tespit açılarıyla bile güvenilir şekilde çalışırlar. Sonuç olarak, tespit hataları önlenir ve karmaşık yeniden ayarlama işlemi ortadan kaldırılır.
Bu mesafe sensörlerinin çalışma aralığı da dikkat çekicidir. Sadece 50 milimetre ile başlar ve 8,000 milimetreye kadar uzar. Yansıtıcı bir banda karşı kullanıldığında, 25 metreye kadar çalışma aralığı sınırlarına ulaşmak bile mümkündür. ODS 10 ve HT 10’un %6 ila %90’lık bir yayılma yansıması ile cisimleri tespit ettiği doğruluk, 4 mm’ye kadar bir tutarlılıkta yatar. Montajı kolay tasarıma sahip kompakt biçimi sayesinde, dar alanlarda yer tasarrufu sağlayan kurulum sağlar. ODS 10 ile birlikte OLED ekranın yanı sıra büyük çalışma ve öğretme düğmeleri, bir düğmeye basılarak sensörlerin adım adım devreye alınmasını ve teşhis edilmesini kolaylaştırır. Üst ve ön taraftaki yüksek görünürlüğe sahip durum göstergeleri, uzak mesafeden veya kısıtlı kurulum durumlarında bile durumu kontrol etmeyi kolaylaştırır. Elektrik bağlantıları ve I/O’ların sayısı açısından bile, ODS 10 ve HT 10, bireysel gereksinimlere son derece esnek bir şekilde uyarlanabilir. Her iki cihaz modeli de Endüstri 4.0 için hazır bir IO-Link arayüzü sağlar. Bu şekilde, tanılama verisi, alınan sinyal seviyesinin sürekli olarak izlenmesi yoluyla kullanıcının yaklaşmakta olan bir hataya dair, örneğin aşırı kirlenme veya yanlış hizalama sonucu, zamanında uyarılabilmesi için aktarılabilir.
Öncelikle bölme kullanım kontrolleri, çarpışma koruması veya konumlandırma uygulamaları için kullanılan mekiklerde kullanılan ODS 10 ve HT 10 mesafe ölçüm sensörlerinin yanı sıra, bu bağlamda mevcut sınırlı alan nedeniyle minyatür sensörlerin kullanılması tercih edilir. Bunlar arasında, örneğin, Leuze electronic’in 2 ve 3C serisi fotoelektrik sensörleri ve yayılma sensörleri bulunmaktadır. Sonuç olarak, dış kenara çok yakın olan çıkıntı kontrolleri, LSR 2 geçişli fotoelektrik sensörler veya PRK 2 reflektörlü fotoelektrik sensörler kullanılarak basit ama çok etkili bir şekilde uygulanabilir. Her iki cihaz da 0 – 2 metrelik (LSR 2) ve 0,07 – 4 metrelik (PRK 2) büyük çalışma aralıklarına ve yüksek fonksiyon rezervlerine sahiptir. Sadece 23.1 x 12 x 8 milimetre ölçülerinde olan bu minik sensörler bir kibrit kutusundan çok daha küçüktür ve dar alanlarda kurulum söz konusu olduğunda rakipsizdir. Bunlar, örneğin, küçük parçaların güvenilir bir şekilde tespit edilmesi için veya PRK2 polarize reflektörlü fotoelektrik sensörler için, parlak yüzeylere sahip nesnelerin tespit edilmesi için önceden belirlenmişlerdir.
Kompakt bir tasarıma sahip olan Leuze electronic’in 3C serisi sensörleri, bir dizi eşsiz özelliğe ve bu performans segmentinde piyasada bulunan herhangi bir cihazın sunduğu en geniş fonksiyon seçeneklerine sahiptir. Dahası, tozlu ortamlarda veya yüksek montaj toleranslarında bile, yüksek çalışma aralıklarıyla ve güvenilir nesne tespiti için gelişmiş fonksiyon rezervleriyle etkileyici bir konumdadırlar. A2LS aktif dış ve aktif ortam ışığı kesme, basit kullanım için brightVision® ve hızlı devreye alma gibi teknolojiler bu sensör serisinin karakteristik özellikleridir. Mekiklerde PRK 3C reflektörlü fotoelektrik sensörler veya HRT 3C yayılma sensörleri, örneğin referans noktalarının tarama veya yansıtma teknolojisi kullanılarak maksimum hassasiyetle tespit edilmesi için koridorların sonunda veya referans çalışmalarında kullanılır. 3C serisi sensörler, düşük asgari mesafeleri, artırılmış anahtarlama frekansları ve kompakt tasarımları sayesinde bu uygulamalar için ideal bir seçimdir. Bu özellikler, örneğin, HRTL 3C yayılma sensörünü bölme hassas konumlandırması için ideal hale getirmiştir.
Sensörler, Endüstri 4.0’ın duyusal organlarıdır
Leuze electronic, daha önce bahsi geçen boyut ve sensör tiplerine ek olarak, iç lojistikteki her uygulama alanı için sayısız fonksiyona sahip geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Bunlar arasında barkod okuyucular, barkod konumlandırma sistemleri veya veri iletimi fotoelektrik sensörleri gibi otomasyon bileşenleri de bulunur. BCL 648igibi barkod okuyucular, yüksek çözünürlük ve kolay kullanım özellikleri ile öne çıkmaktadır. Mavi lazer ışığı kullanırlar ve böylece kırmızı lazer ışığına sahip geleneksel tarayıcılara kıyasla %50 daha geniş alan derinliği sağlarlar. Bu, algılanacak nesneye olan uzaklıklardaki değişikliklere karşı daha az hassas olmalarını sağlar. Ayrıca, değişen mesafelere sahip uygulamalarda manuel odak ayarlaması genellikle gereksizdir. BPS 348igibi barkod konumlandırma sistemleri ayrıca hem performans parametrelerinde hem de kullanımda yeni standartlar belirledi. 10 kilometreye kadar olan mesafelerde milimetre hassasiyetinde sürekli konumlandırma sağlarlar. Ayrıca, ± 60 milimetrelik geniş çalışma aralığı ile mekanik değişimlere karşı toleranslıdırlar. Optik veri iletimi fotoelektrik sensörleri, verilerin uzun mesafelerde kablolar olmadan ve müdahalesiz olarak iletilmesi gereken herhangi bir uygulama için doğru seçimdir. DDLS 500igibi cihazlar, mekanik sistemlerin teknik sınırlarının zorlandığı her yerde,kablosuz iletişim sağlar. Optik gerçek zamanlı 100 Mbit/s hız ile, tüm yaygın veri protokolleri 200 metreye kadar bir mesafede gecikme olmaksızın iletilebilir.
Peisker, “İletişim, aynı zamanda, iç lojistik alanında giderek daha fazla alakalı hale gelen Endüstri 4.0 konuları için de moda bir kavramdır”diye ekliyor. Burada atıfta bulunduğu nokta, Owen/Teck’in ‘sensör topluluğunun’ entegre bağlantı veya kullanılabilirlikkontrolü olarak tanımladığı şeydir. Bunlar özellikle bahsi geçen barkod sistemlerinin yanı sıra veri iletimi fotoelektrik sensörlerinin, aynı zamanda seri 10 modelleri gibi diğer anahtarlama veya ölçüm sensörlerinin liderlik eden bir rol oynamasını sağlayan işlevlerdir. Birkaç yıldır, Leuze electronic, birçok sensörünü Profibus, Profinet, Ethernet IP veya IO-Link gibi endüstriyel arayüzlerle donatıyor. Sadece işlem bilgilerinin aktarılmasına izin vermekle kalmıyorlar. Ayrıca zarif yapılandırma olanakları sunuyor ve tanılama verilerini iletiyorlar. Bu veriler, örneğin, sistemde veya cihazda zayıf noktaların (kirlenme, yanlış hizalama, kod okunabilirliği, vb.) erken tespit edilmesine izin vermek için ön arıza mesajlarının verilmesini sağlar. Sonuç olarak, sistemler daha verimli ve daha hedefli bir şekilde korunabilir ve beklenmeyen duruş sürelerinden kaçınılabilir. Peiker, “Bu fonksiyonlar sensör sistemini dışarıya doğru daha şeffaf hale getiriyor ve böylece dördüncü sanayi devrimine giden yolda iç lojistik uygulamalarını destekliyor” diyerek özetliyor.